Att välja CMS-system

Att välja rätt system för att bygga och utveckla hemsidor blir allt svårare i takt med att fler program finns att välja på. Här går vi igenom vad CMS är och vilka lösningar som finns på marknaden.

Vad är egentligen ett CMS?

För att kunna hantera en webbplats behövs en programvara som gör detta inte bara möjligt, utan även enkelt. En CMS-lösning är alltså en innehållshanterare. Detta gör det enklare för personer som inte behärskar några kodkunskaper att hantera en webbplats och även utveckla den. Med ett CMS-verktyg bestämmer man olika innehållstyper och programmet kommer då automatiskt behandla informationen som man själv vill. Exempelvis får alla blogginlägg samma utseende och datum. Det finns en mängd olika teman som har egna innehållstyper, detta gör att webbplatsen kan få ett unikt utseende. Olika innehållstyper kan vara sidor med statisk information, blogginlägg och sidor med bilder samt forum. En CMS-plattform behöver heller inte kosta särskilt mycket, då det finns gratislösningar som WordPress och Drupal. Man behöver då ett webbhotell som stöder detta. Behöver man andra lösningar med fler funktioner kan detta förstås kosta en del. Tar man ett snabblån för att finansiera en sådan investering är det bäst att först alltid kolla med Lånakuten.com, som listar de bästa snabblånen. Där kan man få rätt erbjudande för att undvika lån med högkostnadskrediter. Ett lån ska alltid betalas tillbaka så det gäller att välja en finansieringsmodell om verkligen fungerar i det långa loppet.

Tips för att välja ett bra CMS

Ett av de centrala valen man måste göra är naturligtvis vilken prissättning man ska gå efter. Väljer man CMS-program med öppen kod, liksom WordPress, behöver man veta hur programmen ska installeras. Detta kan man undersöka då man väljer webbhotell och väljer vilket domännamn man ska ha. Väljer man ett dyrare CMS tillkommer förmodligen support. Men det gäller alltså att kolla upp vad man får för pengarna. En bra fråga att ställa företaget är: vad får jag ut av detta som jag inte får ut av ett gratisalternativ som WordPress? CMS-verktyget bör vara bra på att ordna en SEO-vänlig miljö. Det ska rankas högt av Google. En annan mycket viktig aspekt är användarvänligheten. Särskilt är detta viktigt om flera personer ska arbeta med verktyget. Här kommer en lista på olika kostnadsfria CMS-verktyg att kika närmare på:

  • WordPress, kostnadsfritt och innehåller det mesta man kan önska sig.
  • Drupal, kostnadsfritt, påminner starkt om WordPress.
  • Joomla, kostnadsfritt, är en slags mellanting mellan de två ovanstående.