Val av domännamn

När man bygger en hemsida är förstås valet av domännamn ett av de större valen man måste göra. Dock är det lätt att lägga alltför stor vikt vid detta. Idag är det inte ovanligt att välbesökta sidor har ganska ogenomtänkta och krångligt långa domännamn. Dels är de flesta korta namnen upptagna, särskilt då vi tänker oss .com-adresser. Dels är det i slutänden själva innehållet som styr hur många besökare man kommer att få till sig. Det är med andra ord ett viktigt, men inte avgörande val, att välja rätt domännamn.

Domännamn för en billig peng

Det är förstås viktigt att man använder ett logiskt domännamn om man skapar sidor för exempelvis sitt eget företag. Ta exempel som aftonbladet.se, eller svt.se, som båda är logiska och talar om för besökaren vad slutdestinationen är. Ibland är det tänkta namnet dock upptaget så då gäller det att vara lite mer kreativ. Ett domännamn kostar heller inte särskilt mycket, omkring 100 kr per år, så det kan även vara en god idé att köpa flera olika prefix i samma veva. Använder du domännamnet exempel.se, köper man således exempel.nu och exempel.info på samma gång. Men det är långt ifrån nödvändigt att göra så.

Att välja domännamn

En bra tumregel eller utgångspunkt är att domännamnet innehåller det viktigaste sökordet för din webbplats. En skomakare, försöker ha ordet ”sko” med och en tandläkare kan ha ”tand”, ”tänder” eller ”tandläkare” någonstans i domännamnet. Det viktigaste är ändå att det är lätt att minnas och går att uttala på ett lätt sätt. Ibland kan vissa domännamn vara upptagna och då gäller det att snabbt hitta nya alternativ. Det är heller ingen garanti att ett bra domännamn kommer leda mer trafik till sidorna. Det är alltid innehållet som är det viktigaste.