Att skapa en hemsida

För den som aldrig har skapat en riktig hemsida kan det vara svårt att ens förstå var man börjar. Egentligen är processen ganska enkel, och den som inte kan något om HTML-kod kan ändå få till en bra slutprodukt. Här är de första stegen man kan ta, för att enkelt komma igång.

Webbhotellet

Precis som ett vanligt hotell fungerar ett webbhotell genom att hyra ut rum, eller snarare utrymme åt kunder. Det finns flera olika webbhotell och typer, men de bättre valen brukar kosta en slant varje månad. För ett vanligt bra webbhotell räcker ungefär en kostnad mellan 50-150 kr i månaden. Man måste undersöka vilket som passar ens behov och det är bra att se efter att de har de funktioner man behöver. En bra detalj kan vara att se efter att de använder enklicksinstallation av exempelvis WordPress. Mer om olika publiceringsverktyg längre ned.

Domän

Förutom ett webbutrymme behöver man en webbadress, dit besökarna kan komma för att ta del av hemsidan. Detta kallas domännamn och kan vanligen köpas i samband med att man köper sitt utrymme hos webbhotellet. Man kan hos dem söka efter lediga alternativ. Nu ska man inte stirra sig blind på ett enda alternativ och bli ledsen om det är upptaget. Domännamn är långt ifrån det viktigaste, och så länge man väljer något som ser snyggt och enkelt ut, brukar det inte vara några problem. Man välja sitt prefix, och det vanligaste brukar vara .se, .com, eller.nu. Det spelar inte så stor vilket man väljer, men man bör nog välja något av de mest vanligt förekommande. Riktar man enbart in sig på den svenska marknaden så är .se att föredra.

Publiceringsverktyg

För att kunna skapa olika sidor och innehåll på sitt webbutrymme, behöver man ett verktyg där man kan skriva in text, publicera bilder och göra layout. En del webbhotell erbjuder egna lösningar, men dessa är ofta klumpiga och väldigt begränsade. Några av de mest populära publiceringsverktygen är faktiskt gratis och är WordPress och Drupal. WordPress är relativt enkelt och går att skapa allt ifrån bloggar till vanliga hemsidor med. Både WordPress och Drupal måste man vanligen själv installera på sitt webbutrymme, vilket kräver en del erfarenhet. Därför är det bra om webbhotellet erbjuder en så kallad enklicksinstallation av dessa. Då går installationen snabbt och enkelt.