Webbappar och mobilappar

Digitala produkter är här för att stanna och inte minst applikationer av olika slag. Applikationer och apputveckling förknippas främst med smartphones och surfplattor men det finns faktiskt webbappar också. Men vad är då egentligen skillnaden mellan en webbapp och en app för mobil och surfplatta? En app är en förkortning av applikation och är ett program som du kan ladda ner i din mobiltelefon och den kan ha ett flertal funktioner. Det finns applikationer både till Android och iOS. Det är många appar som interagerar med mobiltelefonens inbyggda funktioner som till exempel kameran eller GPS:en. Många appar funkar både offline och online. En webbapp är ett samlingsnamn för olika programvaror som du kan komma åt via en webbläsare. En webbapp gör det möjligt att ta del av information och pushnotiser utan att behöva ladda ner något. Istället för att ladda ner en app på mobilen kan du ha samma funktionalitet via webbläsaren. För att pushnotiser ska fungera måste du logga in och identifiera dig om det gäller exempelvis flygbolag. En webbapp behöver alltid tillgång till internet. En webbapp funkar även på surfplattor.

Fördelar med en webbapp

 

En fördel med webbappar är att du slipper uppdatera appen på telefonen. En webbapp uppdateras automatiskt när webbläsaren laddas om. För ett företag ger webbappar mer kontroll eftersom de inte behöver gå genom en tredjepart. Företag får också lägre omkostnader eftersom de inte behöver göra en app för Android och en för iOS. En webbapp skiljer sig en del åt från en responsiv webbsida. Grovt sagt laddar en webbsida om url:en och en webbapp laddar om informationen som finns på samma sida utan att behöva ladda om url:en fullt ut som hemsidan gör. Webbapparnas stora utmaning är hanteringen i offline-läge och interaktionen med telefonens inbyggda hårdvara.

Applikationer som laddas ner

Fördelen med applikationer som laddas ner är att de ger möjlighet till fler funktioner. Det företag som står bakom appen kan själv bestämma design. Nackdelen är att den är dyrare att utveckla. Vad som är bäst beror på vilket behov som appen ska fylla. Det bästa av allt är att det faktiskt går att ha båda typerna av applikationer. Att ha en progressiv webbapp kan vara ett komplement till en mobilapp och vice versa.