Tillgänglighet för webbutvecklare

När det kommer till tillgänglighet på webben är naturligtvis webbutvecklaren en nyckelperson. För att webbsidorna ska kunna användas av så många som möjligt måste de vara tillgängliga och lättanvända. Här kommer några tips på området om tillgänglighet för webbutvecklare.

Tillgänglighet och webbdesign

När det kommer till webbdesign och layout av en webbsida gäller det att den framför allt är luftig och inte översållad med information. Texten bör ha rätt kontrast och innehållet vara uppdelat i underrubriker och gärna punktlistor där det är möjligt. Att besöka en hemsida där texten känns alltför tung kommer få många besökare att så att säga ”vända i dörren”. För att få till en proffsig och tillgänglig webbdesign kan man med fördel använda denna designbyrå i Göteborg som gör alltifrån webbdesign och appdesign till annonser. Det kommer löna sig i längden att använda sig av någon som verkligen kan området. Alla har säkert någon bekants vän som kan Photoshop, men det behövs riktig kunskap för att göra en webbplats tillgänglig och proffsig. Några av de punkter man måste adressera för att få till en tillgänglig webbplats är bland annat:

  • Hemsidan ska vara rakt igenom möjlig att uppfatta. Ingenting bör vara gömt eller kräva att man har en särskild skärm för att kunna se. Därför bör alla sidor vara mobilanpassade.
  • Hemsidan bör bara lätt att navigera och menyerna lätta att hantera.
  • All information på sidorna bör vara relevant till vad rubrikerna pekar på.
  • Webbplatsen bör vara robust och snabb att använda. Genom att inte använda onödigt stora bilder går sidorna snabbare att ladda fram.
  • Sidorna bör vara kompatibla med olika hjälpprogram som exempelvis läser upp text till tal för de som använder sådant.

Bonusfördelar med tillgängliga sidor

Förutom att tillgänglighet gör det lättare för besökarna finns en rad extra fördelar för webbutvecklaren. Tillgängliga sidor tenderar att rankas högre av sökmotorer eftersom det även blir fråga om en slags sökmotoroptimering. Alla har fördel av att sidorna är robusta och ger så mycket luft som möjligt. Ingen vill besöka sidor som känns ”igenvuxna” av information. Därför kommer en tillgänglig webbplats även att se proffsigare ut.