Kom igång med webbutveckling

Att bygga sina egna webbplatser är både roligt och ger möjligheter till jobb hemifrån. Det finns idag flera olika sätt att kunna tjäna pengar på att skapa och förbättra webbplatser. Här kommer tips på hur man kommer igång och vad man bör tänka på.

Att komma igång som webbutvecklare

Har man de grundkunskaper som krävs för att bygga upp webbplatser kan man använda plattformar som Fiverr och Upwork för att söka uppdrag. Man kan ju förstås bygga upp sitt eget varumärke och få in kunder via en snygg hemsida eller närvaro på sociala medier. Har man inte de kunskaper som krävs kan man lära sig en hel del ifrån Youtube, ifall man inte har pengar att lägga på en snabbutbildning. Man kan då nischa in sig på att arbeta med CMS-program som WordPress och Drupal. Det finns idag ett stort behov av personer som kan hantera dessa program.

För att kunna fakturera kunder utan att ha ett eget företag kan man använda Frilans Finans som erbjuder en tjänst som möjliggör detta. Sedan får man ut sin lön skattad och klar, vilket förenklar processen oerhört mycket för den som vill komma igång snabbt med sin verksamhet. Här kommer några områden som är bra att fokusera kring som webbutvecklare.

Webbplatser och tillgänglighet

När det kommer till att skapa tillgängliga hemsidor tänker nog de flesta på responsiva sidor som ser bra ut på alla slags skärmar. Även om detta naturligtvis är mycket viktigt, innefattar tillgängliga webbplatser så mycket mer än så. Det gäller att skapa innehåll som människor både kan och vill läsa. Brödtext bör man dela in med underrubriker och punktlistor. Det ska överlag vara så mycket luft det går mellan alla element på webbsidan. Att pensla på med grafiska objekt och texter på precis alla ytor, kommer att skrämma bort fler besökare än vad sidorna attraherar. En minimalistisk webbplats har större chans att hamna högre upp på en sökning via en sökmotor, eftersom relevant information kommer att synas tydligare. Ingen besökare orkar läsa igenom stora textblock som saknar underrubriker, och att behöva klicka sig fram flera sidor innan den relevanta information syns på skärmen.

Webbplatser och sökmotorer

För att finnas på nätet måste man synas, det är bara så enkelt. Det finns inga hemligheter som gör att ens webbplats syns högre än andra i olika sökningar på exempelvis Google. Det gäller att skapa bra webbsidor med relevant innehåll. Detta görs bäst genom att brödtexten och rubrikerna verkligen hör ihop med varandra och att att sidorna är tillgängliga med underrubriker. Man kan använda särskilda sökord, men överanvänder man dessa kan det få motsatt effekt. Att arbeta med SEO kan vara ett alternativ för att få bättre resultat hos sökmotorer. Men i huvudsak når man tillräckligt långt genom att skapa relevant information och hålla sina hemsidor städade och enkla.