Att skapa responsiva sidor

Man talar ofta om att webbplatser ska vara mobilanpassade eller responsiva. Men vad är egentligen skillnaden? Och varför behövs det? Idag är det viktigare än någonsin att webbplatsen är tillgänglig för alla besökare, oavsett vilken slags skärm man använder för att besöka webbsidorna. Vi reder här ut de olika begreppen

Att skapa en mobilanpassad version

Genom att skapa en mobilanpassad version av sin webbplats, säkerställer man att den fungerar och ser bra ut även på mobiltelefoner. Om man undviker detta, blir resultatet ofta dåligt. Många har nog besökt sidor som inte anpassats på sina telefoner. Resultatet är ofta en webbsida där ingen text går att utläsa, och att det är svårt att navigera med alltför små länkar och knappar. Har man en mobilanpassad version av sin webbsida skickas således besökaren till denna då en mobiltelefon används.

Att skapa en responsiv webbplats

Ett mycket bättre alternativ är att bygga sin webbplats responsiv, vilket innebär att man bara behöver underhålla och uppdatera en enda version. Då anpassas sidorna automatiskt efter om exempelvis en mobiltelefon används av besökaren. Här kan man välja att enbart visa sammanfattningar i texter om skärmen är liten, och att menyn man navigerar efter byter till en mobilanpassad version.