Skapa en säljande hemsida

 

Att skapa en säljande hemsida idag, skiljer sig rätt mycket åt från hur man bar sig åt för fem år sedan. Trender kommer och går förstås. Det finns även stora skillnader i hur användarna beter sig och vad man förväntar sig av en hemsida. Det finns dock en hel del tips som gällt sedan ett tag tillbaka och ännu hjälper till att skapa en säljande hemsida.

Syftet

Det gäller att man förstår vilket huvudsyftet med hemsidan är. Alltför ofta kan man fokusera för mycket hur snygg startsidan är, men glömmer bort saker som att den ska vara lätt att navigera på. Om syftet just är att navigera mellan olika artiklar, så kan detta vara det viktigaste elementet att satsa extra på. Är syftet att bygga upp varumärket, kanske själva designen är det viktigaste. Om en hemsida har mycket innehåll måste det presenteras överskådligt, så att besökarna inte känner sig vilsna. Genom att matcha huvudsyftet med hemsidan, mot vad som faktiskt blir resultatet, så får man en bättre och trovärdigare webbplats.

Besökarna

Efter syftet kommer givetvis att man lyckas ringa in vilken målgrupp man egentligen vänder sig till. Det kan vara en stor skillnad om man främst riktar in sig till företag eller privatpersoner. Är det frågan om en tydligt ung målgrupp kommer det givetvis påverka vilka designval man gör. Givetvis kan man ha flera målgrupper, men då går det utmärkt att hitta en medelväg i de olika besluten. En målgrupp kanske vill få snabb information på direkten, en annan vill kunna interagera betydligt mer.

Prioriteringslista

Det kan vara en god idé att göra en lista med vilka saker man ska prioritera med sin webbutveckling. Genom att lista de fem viktigaste sakerna som en tänkt besökare ska kunna få ta del av, skapar man sig samtidigt en prioriteringslista med vad man bör lyfta fram. Om 50 % av syftet med hemsidan är att helt enkelt informera om var en butikslokal ligger, borde kanske 50 % av startsidan fokusera på just detta. Tvärtom kan man också upptäcka om helt fel saker tar onödigt stor plats. Det gäller bara att ha en bra prioriteringslista.

Keep it simple

Förmodligen kommer de flesta att göra utvecklingen av sin hemsida alltför komplicerad. Man får heller inte glömma bort att hemsidor, med alla sina undersidor, måste underhållas och ständigt uppdateras. Genom att lägga till alltför komplicerade funktioner skapar man sig onödigt mycket arbete i framtiden. I slutändan är det själva innehållet som är det viktiga och anledningen till varför besökarna kommer. Genom att hålla webbdesignen enkel och tydlig gör man sidorna lätta för besökarna att ta till sig. Den som har ringa erfarenhet av webbutveckling har allt att vinna på att göra hemsidan så enkel som möjligt. Med det sagt skadar det naturligtvis inte att leka med olika teman för färg och form.