Rätt verktyg för webbutvecklaren

När man utvecklar hemsidor behövs det rätt verktyg för att kunna arbeta så smidigt som möjligt. Här går vi igenom vilka grundverktyg och saker man behöver för att livet som webbutvecklare ska underlättas.

Webbutvecklarens skärm

Man behöver naturligtvis en riktigt bra skärm för att kunna skriva kod och även planera sina hemsidor. Det finns ett stort utbud på marknaden och här kan man välja mellan stående eller liggande skärm beroende på hur mycket kod man skriver. Att koppla ihop flera skärmar är att föredra, då det går enklare att ”städa” undan öppnade fönster på skrivbordet. Som webbutvecklare gäller det naturligtvis att ha bra koll även på mobiltelefoner. Hemsidor utvecklas förstås till att fungera lika bra även på en mycket liten skärm. Iphone är en mycket populär telefon för webbutvecklare och det finns mycket intressanta Iphone tillbehör som gör en webbupplevelse så mycket bättre. Trenden pekar på att vi kommer använda allt fler sorters skärmar när vi surfar runt på nätet. Som webbutvecklare gäller det att vara med i utvecklingen. Inte minst kommer detta in på området ”tillgänglighet”, men mer om detta längre ned.

Webbutvecklarens tangentbord

Många utvecklare arbetar i PC-miljö men tangentbordet brukar vara en av de viktigaste komponenterna oavsett vilket operativsystem man använder. För Apple finns exempelvis Apple Wireless keyboard som ett populärt alternativ. Det kan vara bra om man vill nyttja särskilda Mac-funktioner som är bundna till särskilda tangenter. Annars kan ett mekaniskt tangentbord liknande dem som används av gamers vara ett alternativ. Det blir helt enkelt en skönare känsla att skriva på. Det viktigaste är att tangentbordet känns bra för den som ska använda det.

Verktyg för tillgänglighet

Ett annat viktigt verktyg är de kunskapskällor på nätet som beskriver området tillgänglighet på webben. Det är ett relativt nytt fenomen som påverkar utvecklingen av allt som produceras online idag. Olika sidor, som tillgänglighetskrav.fi, listar olika saker som är bra att kunna. Genom att bygga upp en gedigen kunskapsbank med bokmärken till liknande sidor, har man som webbutvecklare alltid tillgång till de senaste direktiven gällande tillgänglighet. I grund och botten handlar det om att kunna skapa webbsidor som passar alla som besöker sidorna. Man bör även inkludera olika sidor där man kan testa kontrast och tillgänglighet på sina sidor. Det är större chans att man kollar dessa saker om dessa verktyg finns ordnade i en bokmärkesmapp.