Arbeta med att producera webbsidor

Att bygga upp webbplatser är ett perfekt jobb för den som vill arbeta flexibelt och få vara både kreativ och teknisk på sitt arbete. Idag går det lättare än någonsin att arbeta med webbutveckling. Här kommer några tips och tankar inom detta område.

Verktyg för att producera webbplatser

Det behövs egentligen inga extra kraftfulla datorer för att bygga enklare webbplatser åt kunder. I princip går det att sköta från en vanlig bärbar dator. Men att kunna ha större skärmar inkopplade är naturligtvis en bonus. Förslagsvis arbetar man med något av CMS-programmen WordPress eller Drupal, så man bör ha dessa installerade. Mer om dem längre ned. En bra arbetsplats är viktigt för att kunna särskilja privatliv och arbetsliv. Det finns många smidiga arbetsutrymmen och billiga kontor att hyra i Stockholmsområdet. Man kan välja efter behov och behöver egentligen inte betala för mer än vad som verkligen behövs. Att kunna ha en arbetsplats att besöka är bra även för dem som jobbar mycket hemifrån.

Välja WordPress eller Drupal

Två av de större CMS-programmen är WordPress och Drupal. Skillnaden är inte speciellt stor och nu för tiden klarar båda av att hantera stora webbplatser. Drupal har varit något vanligare för större webbplatser och WordPress med sin bakgrund som bloggverktyg för de något mindre. Det som båda gör väldigt bra är att de skapar webbplatser som är responsiva och tillgängliga för sökmotorer. Responsiva webbsidor betyder att de ser lika bra ut oavsett vilken skärm besökaren använder. Det skiljer ganska mycket mellan en liten skärm på en mobiltelefon och en skärm till en desktop. En annan uppenbar fördel är att programmen är lätta att använda för dem som ska underhålla webbplatserna efter att de har skapats.

Lösningar för olika kunder

Att arbeta som webbutvecklare innebär att kunna erbjuda en mängd olika lösningar för olika kunder. Det finns sällan en enda lösning som passar alla. Som webbutvecklare är det bra att alltid vilja lära sig nytt och vara beredd på att själv också utvecklas. Här kommer exempel på två områden där man kan behöva fortbilda sig för att kunna erbjuda sina kunder fler innovativa lösningar.

Tillgänglighet och webbplatser

Idag är det viktigt att alla webbplatser är tillgängliga. Detta betyder att alla besökare ska kunna ta del av dem. Därför är det viktigt att sidorna är logiskt uppbyggda. Sidornas innehåll bör delas upp i underrubriker. En webbutvecklare ser alltid till att tillräckligt med kontrast används och att så många som möjligt av olika tillgänglighetskrav uppfylls.

Webbutveckling och SEO

Även en webbutvecklare kan ha en nyckelroll när det kommer till SEO-arbete. Det gäller att sidorna är utformade på ett sätt som gör det enkelt att fylla på med SEO-vänligt material. Att skapa SEO-vänlig information syftar till att optimera sidorna för olika sökmotorer. Detta är ett viktigt arbete för att få så mycket trafik som möjligt till sina webbplatser.